1. Menu
De naam zegt het al: hier kun je het menu beheren. Dit is de navigatie bovenaan je website. Hier zet je vaak de hoofdonderdelen die het meest belangrijk zijn voor jou en je bedrijf (bijvoorbeeld: contact, referenties, diensten). Welke onderdelen in jouw menu zichtbaar zijn, kun je hier beheren.
Voordat je je menu kan inrichten, moet je natuurlijk wel alle pagina’s die je hier wilt hebben staan aangemaakt hebben. Over pagina’s aanmaken hebben we het later in dit artikel.
De pagina om je menu te beheren ziet er waarschijnlijk vergelijkbaar uit met de onderstaande afbeelding. Bovenaan staat een balk waarin je aan kunt geven welk menu je aan wil passen (dit zal in de meeste gevallen enkel het hoofdmenu zijn). Links zie je een dropdown menu met verschillende pagina’s die je aan het menu kan toevoegen. En in het midden zie je de huidige menu-structuur.

Links zie je dus een dropdown menu met allerlei opties. Dit zijn manieren waarop je pagina’s kan toevoegen aan het menu. Die je het meeste zult gebruiken staat bovenaan: Pagina’s. Hier binnen zie je de optie “meest recent”, “alles tonen” en zoeken. De namen spreken redelijk voor zich. Onder “meest recent” vind je alle laatst bewerkte pagina’s. Bij “alles tonen” worden alle pagina’s binnen de website in een lijstje weergegeven. Via zoeken kun je de naam van een pagina binnen de website intypen die vervolgens weergegeven zal worden zodat je hem kan selecteren.
Als je de pagina (of pagina’s) die je aan je menu wil toevoegen hebt geselecteerd, druk je vervolgens op de knop “aan menu toevoegen”. Binnen enkele momenten zul je de geselecteerde pagina(‘s) in het menu-overzicht toegevoegd zien. Op dezelfde manier kun je ook Berichten of Categorieën aan je menu toevoegen.
Als je gebruik maakt van een extern systeem, om bijvoorbeeld afspraken te maken, kun je ook aangepaste links toevoegen aan je menu. Hiervoor gebruik je het onderdeel in het linkse menu Aangepaste links. Hier kun je een URL invullen en er een linktekst aan geven. De linktekst is wat weergegeven zal worden in het menu. Vervolgens kun je weer klikken op “aan menu toevoegen” om deze pagina aan je menu toe te voegen.
Als je alle pagina’s aan je menu hebt toegevoegd, kun je ze ook nog verder structuren. Denk aan het aanpassen van de volgorde of pagina’s als subitems instellen. Dit doe je simpel weg door de items te slepen naar de juiste plaats. Als ze allemaal links uitgelijnd staan, zijn het allemaal hoofditems. Als er een verspringing in zit, is het een subitem. Hieronder zie je het verschil tussen enkel hoofditems (links) en hoofd- en subitems (rechts).


Als je het menu hebt staan zoals je hem wilt hebben, hoef je alleen nog te klikken op “menu opslaan”. En vervolgens zul je zien dat je menu helemaal staat zoals je wilt.