6. Gebruikers of profiel

Binnen dit onderdeel kun je als eigenaar de verschillende gebruikers zien en beheren en kun je met iedere andere rol binnen de website je eigen gegevens inzien en aanpassen.

Profiel

Hier kun je verschillende dingen instellen met betrekking tot je profiel. Denk aan het invullen van een voor- en/of achternaam, maar waar je dit waarschijnlijk het meest voor zult gebruiken is het instellen van een nieuw wachtwoord. Dit kun je hier eenvoudig doen (bijna helemaal) onderaan de pagina van jouw profiel.

Gebruikers

Binnen het CMS zijn er verschillende rollen voor gebruikers. Als eigenaar kun je alle gebruikers beheren en inzien. Wanneer je klikt op het onderdeel “gebruikers” krijg je eerst een overzicht met alle gebruikers. Hiervan zie je de email, naam, rol en het aantal berichten dat gepost is door de gebruiker. Om een nieuwe gebruiker aan te maken, klik je simpelweg op “nieuwe gebruiker”. Vervolgens kun je een aantal dingen invullen. Het enige vereiste veld hier is het emailadres. Ook kun je ervoor kiezen om een wachtwoord zelf in te stellen of dit de gebruiker zelf te laten doen. Hiervoor moet je “gebruikersmelding versturen” aanvinken. De nieuwe gebruiker krijgt dan een mail waarmee hij of zij zelf het wachtwoord aan kan maken.

Het derde en laatste belangrijke veld bij het aanmaken van een nieuwe gebruiker gaat over de rol. Zoals eerder genoemd zijn er verschillende rollen, met verschillende rechten. Hieronder een overzicht van alle standaard* rollen:

EigenaarDeze heeft de hoogste rechten binnen het CMS. De kan dus bij de standaard (pagina’s, berichten, media, etc.) maar daarnaast ook gebruikers beheren en aanmaken.
MarketeerEen rol specifiek ingericht voor een marketeer. Deze kunnen namelijk bij specifieke marketing plug-ins als Yoast en Facebook for WordPress zodat dit juist ingesteld kan worden.
RedacteurEen redacteur valt net onder de marketeer en eigenaar rol. De enige onderdelen waar deze rol geen rechten tot heeft, zijn het beheren van gebruikers en de marketing specifieke onderdelen.
AuteurPuur gefocust op het schrijven van berichten voor de website. Deze kan daarom alleen de blog, media, footer en site instellingen.
BijdragerEen vergelijkbare rol met de auteur, alleen kan deze enkel bij de berichten, footer en site instellingen. En heeft dus geen toegang tot het beheren van media.
AbonneeDeze rol heeft geen rechten in de backend van de website (buiten het aanpassen van eigen profiel gegevens). Deze rol zal voornamelijk gebruikt worden om bij eventuele afgeschermde delen aan de voorkant van de website te kunnen.

*Op basis van specifieke wensen, kunnen ook custom rollen worden aangemaakt.