Woocommerce: de basics

Waarschijnlijk ben je al bekend met het dashboard en de standaard functionaliteiten in jouw Lyfter website (en anders vind je meer info daarover hier). Maar naast het beheren van de website, heb je ook nog een webshop die je bij moet houden. Hiervoor maken we gebruik van WordPress standaard oplossing: Woocommerce. Maar hoe ga je hiermee aan de slag? We vertellen je er graag meer over, zodat jij snel aan de slag kunt met jouw webshop.

Nieuwe onderdelen

Hiernaast zie je de vier extra onderdelen die je gebruikt voor het beheren van je webshop: Woocommerce, Products, Marketing en Webshop instellingen. We lopen graag alle onderdelen met je door. In dit artikel zullen we alle onderdelen met je doorlopen, zodat je precies weet hoe je makkelijk en snel jouw webshop kunt beheren.

Woocommerce

Dit tabje brengt je naar jouw webshop dashboard. Ook vind je hier allerlei standaard instellingen en inzichten; Hierbij kun je denken aan een overzicht van alle bestellingen, de klanten en algemene instellingen.

Dashboard

Op het dashboard krijg je een overzicht van je webshop. Je ziet de laatste orders, de voorraad, de totale omzet en het aantal bestellingen. Om dus in een blik een overzicht te krijgen van hoe je webshop loopt, kun je hier goed kijken. Je komt hier als je op het tabje “Woocommerce” klikt of “Woocommerce” > “home”.

Bestellingen

De naam zegt het al: hier vind je een overzicht van alle bestellingen, met informatie als: bestelnummer, datum, status, aankoopbedrag en acties.

Klanten

Ook hier spreekt de naam voor zich: je vind hier een overzicht van alle klanten. De volgende informatie vind je terug per klant:

• Naam,
  • Gebruikersnaam,
  • Laatst actief,
  • Datum van registratie,
  • Email,
  • Aantal geplaatste bestellingen,
  • Totaal bedrag besteed,
  • Gemiddelde bedrag per bestelling,
  • Land van herkomst,
  • Woonplaats,
  • Regio,
  • Postcode

Je kan hier zelf selecteren voor jou relevant zijn om weer te geven. Dit kun je aanpassen door op de drie puntjes rechts bovenin te klikken. Je krijgt dan alle beschikbare kolommen. Deze kun je hier aan- of uitvinken. Zo kun je het overzicht specifiek inrichten naar wens.

Rapporten

Binnen dit tabje vind je allerlei statistieken met betrekking tot jouw webshop. Krijg makkelijk en snel inzicht in bestellingen, klanten, voorraad en belastingen. Je kunt hier van alles terug vinden. Interessant om regelmatig naar te kijken en belangrijk om je voorraad in de gaten te houden.

Instellingen

Alle algemene instellingen met betrekking tot je webshop vind je hier opgedeeld in verschillende categorieën.

Algemeen

Hier geef je onder andere aan waar jouw bedrijf zit. Op deze manier kan de belasting op de juiste manier worden berekend. Ook kun je aangeven voor welke landen jouw producten beschikbaar zijn. Als je gebruik wilt maken van kortingsbonnen, kun je dit hier aan- of uitzetten (je beheert deze op een andere plek, waar we later op terug zullen komen). Ook kun je hier aangeven welke valuta gebruikt moet worden binnen de shop en wat de notatie van prijzen moet zijn binnen jouw webshop.

Producten

Algemeen

Onder producten kun je aangeven wat jouw shop-pagina is (dit staat standaard goed ingesteld en hier zal je dus niets hoeven aan te passen). Als je wilt dat klanten meteen naar hun winkelwagen worden verwezen na het toevoegen van een product aan hun winkelwagen, kun je dit ook hier aanzetten. Als jouw product bepaalde specificaties heeft (denk aan gewicht of groottes), kun je hier ook aangeven welke dimensies hiervoor gebruikt moeten worden (bv. kg, g, cm, mm). Je kan hier selecteren om klanten de mogelijkheid te geven om reviews achter te laten.

Lees alles over producten